Posted in Artikuj & Tutoriale, Studime rastesh, Tekste, Zhvillim i softuerit

GRASP: Dizajnimi i Objekteve me Përgjegjësi

GRASP: Dizajnimi i Objekteve me Përgjegjësi i përmban kapitujt 17 dhe 25 nga libri “Applying UML and Patterns” i Craig Larman. Ky është hyrje në paternat dhe principet e analizës dhe dizajnit të orientuar kah objektet (OOAD). Temat:

 • Dizajni i objekteve: input-at (hyrjet), aktivitetet dhe output-at (daljet)
 • Paternat dhe principet
 • Pesë principet e para:
  • Krijuesi (Creator)
  • Eksperti i Informatave (Information Expert)
  • Çiftimi i Ulët (Low Coupling)
  • Kontrolluesi (Controller)
  • Kohezioni i Lartë (High Cohesion)
 • Katër tjerat:
  • Polimorfizmi (Shumëformësia, Polymorphism)
  • Fabrikimi i Pastër (Pure Fabrication)
  • Indireksioni (Indirection)
  • Variacionet e Mbrojtura (Protected Variations)
 • Artifakte dhe shembuj
Advertisements

One thought on “GRASP: Dizajnimi i Objekteve me Përgjegjësi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s